Blog, Chronic Illness, Lifestyle, Migraine, MS, Travel/Reise

This is me

//Norsk versjon lenger ned//

I wanna share about the person behind this blog. To learn more about me you might understand my future content even more, and also it’s always good to “see” who you’re following.

I find it a bit awkward to tell about myself, and I always hate to get the question everyone ask when they meet for the first time: “what do you do for a living”. I will get back to why!

I was born in 1987 in the month of June in Norway. When I was around 4years old I got really sick with meningitis and sepsis (blood poisoning), but I managed to get through that. Growing up I’ve always had an interest for animals, especially dogs and horses. I started horseback riding around the age of 10 and was quite active playing handball several days a week and I also took music lessons playing cornet. When I was 16y I bought my first own dog which took almost all my time – loved obedience and tricks, and dogs became my passion and my biggest interest.

A day in 2002 when we were going on a school trip I experienced the worst headache, but I decided to go regardless. It just got worse and I started feeling sick and went home when one of the parents had to leave. On the highway I had to just scream ‘stop’, got the window down and started puking (sorry for TMI). I went to the emergency to get it checked. The doctor said I needed some muscle relaxer. Who would have known that this was the first of many migraines. It has become chronic and I have migraines in different pain levels 4-6 days a week still.

Since then I’ve struggled in school, and I had to use too many years to finish High School. But hey, I did it! In 2007 (still in High School) I got quite sick again – this time it was mononucleosis. After that I never got my energy level back.

After school I never managed to start working suffering from migraines and fatigue and after years trying to figure out what’s wrong, and after I was diagnosed with ME (Myalgic Encephalomyelitis) I was cleared for disability benefits. So there you have it – why I just hate people asking me what I do for a living. People get too judgmental!

In 2011 I met a man which I’m still together with. We started traveling together and trying to make the best out of life. You’ll never know when it’s too late. I will in a later post tell about why I love traveling.

Now we’re in 2018 – time flies by! In May after noticing new symptoms I was diagnosed with MS (Multiple Sclerosis).

Some collect stamps and baseball cards, I collect diagnoses (haha).

Today I own two dogs (one of them live with my parents), I live in an apartment with my boyfriend, and we’ve been to 49 countries together since 2011.

So there you have it, my life. If you’re still reading, good job. It’s not all that interesting, that’s for sure! But in the future I will write about stuff like things mentioned in this post.

*********

Om meg

Jeg tenkte jeg skulle dele litt med dere om hvem jeg er selvom det blir en kjedelig oppramsing. Men ved å vite det jeg skal fortelle vil det kanskje øke forståelsen og betydningen av senere innlegg her i bloggen.

Jeg syns jo det er litt kleint å fortelle om meg på denne måten, og jeg utleverer kanskje litt mye. Men ja til mer åpenhet og den regla der.

Jeg ble født i juni i 1987 her hjemme i Norge. Da jeg var rundt 4 år ble jeg veldig syk pga hjernehinnebetennelse og blodforgiftning, men jeg kom meg igjennom det.

Jeg fikk tidlig interessen for dyr, og har oppigjennom årene eid både det ene og det andre. Jeg var ganske aktiv som yngre: spilte i korps, spilte håndball og drev med ridning. Da jeg var 16 kjøpte jeg min første helt egne hund for konfirmasjonspengene mine. Hund ble da min store interesse og lidenskap, og det tok nesten all min tid. Jeg elsket å drive med lydighetstrening og triks for gøy.

En dag i 2002 da vi skulle på skoletur med ungdomsskoleklassen opplevde jeg for første gang (som jeg kan huske) en intens hodepine. Jeg var bestemt og skulle bli med på tur. Etter kort tid ble jeg også kvalm som følge av smertene og jeg måtte jeg kaste inn håndkleet og sitte på med en forelder hjem. Et sted på motorveien måtte jeg bare rope ‘stopp’, sveive ned vindu og spy (sorry for litt for mye info). Jeg dro på legevakta samme kveld og fikk med meg muskelavslappende og fikk beskjed om å ta det med ro. Hvem hadde vel visst at dette var starten på et liv med migrene?! Det utviklet seg fort til å bli kronisk og jeg har i dag migrene som varierer på smerteskalaen 4-6 dager i uken.

Migrenen gjorde det vanskelig på skolen, og jeg slet lenge med å fullføre vgs, men jeg gjorde det! I 2007 (gikk fortsatt på vgs) ble jeg igjen syk, og det ble konstatert at jeg hadde kyssesyken. Og etter det ble energinivået mitt aldri det samme.

Ettersom jeg slet så mye med både migrene og fatigue kom jeg meg aldri ut i fast jobb. Etter år med utredninger og etter å ha fått diagnosen ME ble jeg uføretrygdet.

I 2011 møtte jeg min nåværende kjæreste, vi begynte å reise sammen så ofte vi kunne og nyte livet mens vi ennå kan. Jeg vil i en senere bloggpost fortelle hvorfor jeg elsker å reise.

Nå (og i noen få dager til) skriver vi 2018, og det var også det året jeg fikk diagnosen MS etter nye symptomer – noe jeg også vil skrive om senere.

Noen samler på frimerker, jeg samler på diagnoser (haha, må jo ha litt humor midt oppi det hele).

I dag eier jeg to hunder, hvorav den ene bor hos mine foreldre. Jeg bor sammen med samboeren min i en leilighet og vi har vært i 49 land sammen siden 2011.

Så der har du det – mitt liv! Og om du fortsatt leser så all creds til deg, for jeg vet dette er kjedelig informasjon. Men som nevt tidligere vil du kanskje forstå mer 😊 Og mye av dette vil være temaer jeg skriver om.

1 thought on “This is me”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s